Från Mosul till Umeå

Område: Vindeln
Arena/Plats: Renforsskolan, Torget
Kategori: Evenemang, Film, litteratur, Föreläsning, berättelse, [...]
Datum: Måndag 24 sep 2018

Basim Jamal, fristadsmusiker i Umeå, har en fascinerande historia att berätta om sin bokhandel och sitt musikaliska liv i Irak.

Basim Jamal, musiker, musiklärare, skribent och bokhandlare från Mosul berättar sin historia om sitt liv, bokhandel och spelar irakisk musik.

Basim startade sin musikaliska bana i ett ungdomscenter i Mosul 1978. Huvudinstrumentet är klarinett, men har även varit lärare för ett flertal olika blåsinstrument, spelat i orkestrar och dirigerat. Under många år verkade Basim vid Fine Arts Institute i Mosul och han har en kandidatexamen i musik från universitetet i Baghdad.

Sedan mitten av 1990-talet drev Basim en bokhandel i Mosul, Al-Rihab Bookshop. För de som inte hade råd att köpa böcker ordnade Basim så att de mot en mindre slant kunde få låna böcker från bokhandeln. Bokhandeln var en mötesplats för många författare, musiker och andra kulturpersoner i Mosul. Bokhandeln blev därmed en unik kulturell mötesplats för möten och samtal om modern kultur och litterära frågor. Allt förändrades 2014 när Mosul ockuperades av IS.

Basim är sedan september 2017 fristadsgäst i Umeå i samarbete med ICORN.

Välkomna!

Tolkas från arabiska till svenska. Carl Axel Gyllenram medverkar.


Arr. Vindelns bibliotek, Länsbiblioteket i Västerbotten, projekt ”Samla ord på biblioteket”, ICORN

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
24 Sep
Måndag 24 sep 2018 18:30 - 20:00 Renforsskolan, Torget

Prisinformation

Prisinformation
Entré: GRATIS

Länkar